Giv hjernen plads til koncentrationen

Giv hjernen plads til koncentrationen

januar 20, 2022 Slået fra Af Admin

Kender du det der med, at du skal sidde og koncentrere dig om noget, du måske ikke finder vanvittigt interessant, og at du uden at tænke over det er begyndt at tromme med fingrene og lave rytmer på bordet? Ofte opdager man det ikke, før en kollega eller ven, man sidder med, sender et blik i retning af de trommende hænder, og man stopper med det. Men man behøver faktisk ikke at være irriterende eller til gene, bare fordi man har lidt uro i kroppen, der gerne vil ud.

Uro og rastløshed er noget af det, der er flest mennesker, der mærker til. Det gælder, uanset om det er på bagsædet af bilen på vej på kør-selv-skiferie, eller om det er til et møde med kollegerne. Og så gælder det også børn. Rigtig mange har en tendens til at sidde og vippe på stolen, klikke med kuglepenne eller måske en gang imellem komme til at afbryde læreren uden at have haft hånden i vejret. Det kan være irriterende for klassekammeraterne, men hvis det er rigtig svært for barnet at sidde stille, er det ikke altid noget, man tænker over.

Derfor er der udviklet fidget toys, som netop har til formål at holde hænderne beskæftiget, så man kan koncentrere sig om den undervisning, man modtager. Det er vigtigt at understrege, at fidget toys ikke kun henvender sig til børn med diagnoser, men at de sagtens kan bruges af alle, både børn og voksne. For nogle er det også næsten blevet samleobjekter, og blandt andet fidget spinnere blev meget populære og noget, de fleste havde liggende i lommerne.

fidget toys

Hvordan fungerer fidget toys?

Har du nogensinde overvejet, hvordan det egentlig kan være, at det tilfredsstiller hjernen og virker afslappende, når man sidder med noget i hænderne, man kan bevæge? Det handler om, at du stimulerer nogle muskelgrupper, der sender signaler til hjernen og lader den forstå, at den gerne må slappe af og koncentrere sig om det, der nu engang er i fokus. Det er også sådan, fidget toys virker. Der findes rigtig mange forskellige, men fælles er, at de alle aktiverer disse muskler i hænderne.

Man har hver især en præference for, hvad der føles rart. Når det kommer til fidget toys vil nogle mennesker foretrække, at det er en lille bold, man kan sidde og klemme om lige så hårdt, som man har lyst til, men for andre er det på ingen måde noget, der fjerner rastløsheden. Her kan det give mening at finde noget, der er lidt mere spændende. Der findes blandt andet små kubeformede stykker legetøj, der har flere funktioner. De ligner næsten en terning, men på de forskellige sider vil man blandet andet kunne trykke, mærke eller dreje på ting, så man har flere muligheder.

Fidget toys kan også sagtens bruges af voksne, og de giver rigtig god mening fast at have liggende i tasken eller i jakkelommen, hvis man ved, at man let kommer til at føle sig rastløs. Det er småting, der gør hverdagen lettere.